Monday, September 14, 2009

Resepi Kuih Raya

Semalam aku surf webs...nak csari resepi yang agak menarik tapi simple.Teringin pulak nak buat kuih sikit,hubby nak rasa kuih hasil buatan wifenya.So kat sini aku nak share beberapa resepi dengan semua...bolehla kita buat kuih berjemaah.Resepi adalah hasil idea penyumbang luar dan edit aku sendiri.


1. Biskut Cornflakes

Bahan-bahan:
105 gm mentega
2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat
½ cawan gula halus
2 sudu madu
1 biji kuning telur
¾ cawan tepung naik sendiri
1 biji parutan kulit limau sunkist

Cara :
1. Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur..pukul lagi. Then stop.
2. Masukkan tepung naik sendiri, cornflakes, parutan kulit limau dan madu.
3. Sudukan kecil2 atau bulatkan sebesar ibu jari. Bakar. (nak letak dlm cawan kertas buleh jugak, tapi kalau nak jimat tak payahlah)


2. Biskut Cornflake Coklat

Bahan-bahannya:
1 kotak cornflakes
1 bar coklat masakan
½ bar coklat biasa
paper cup

cara-caranya:
1. Cairkan kedua-dua coklat (double boiler), kemudian masukkan conflake kedalam coklat yg telah cair tuh, dan kacau sehingga sebati.
2. akhir sekali masukkannya kedalam paper cup. Biarkan dia keras.




3. Biskut Cornflakes Cococrunch

Bahan-bahan:
2 cwn tepung jagung
2 cwn planta/mentega
2 cwn gula
4 cwn tepung gandum di goreng dahulu & diayak
1 kotak kecil cornflakes/cococrunch (250/275 g)
2 biji telur - kuning saja
1 sudu teh baking powder
sedikit esen vanila

Cara-cara:
1. pukul mentega dan gula sehingga kembang
2. masukkan tepung, telur, tepung jagung, baking powder, essen vanila – uli hingga sebati
3. akhir sekali masukkan cornflakes/cococrunch yg telah dihancurkan.
4. Bentukkan mengikut kesukaan dan bakar sehingga masak.
*Boleh dihias dengan ceri atau manik mutiara.
*Untuk biskut cococrunch boleh dihias dengan cococrunch yg tidak dihancurkan



4. Cornflakes Madu Special (Resepiku berzaman-zaman)

Bahan-bahan:
1 cawan butter
1/2 cawan gula
3 sudu makan madu
3 cawan Cornflakes
1 cawan Honey Stars
1/2 cawan kelapa kering
1/3 kepinagn badam
sedikit papercups

Cara-cara:
1. cairkan butter, gula dan madu diatas api kecil sehingga berbuih
2. masukkan cornflakes dan honey stars, gaul rata
3. ambil dan bubuh kedalam papercups
4. dibakar dalam over 150-160°C selama 10min.

** boleh juga dimasukkan sedikit kacang tanah goreng kedalam adunan tadi dan digaul rata.
** untuk lebih berseri, taburkan sedikit ceri merah yang telah dipotong kecil keatas adunan yang telah dibubuh dalam papercup.




5. Tart Coklat

Bahan-bahan ( dalam 100 keping ):
250 gm (1 buku) butter
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum secukup adunan
125gm cokolat masak
25gm shortening
25gm butter/margerin
2 sudu makan susu segar

Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
3 Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
4. Canai adunan agak2 ketebalannya.
5. Terap menggunakan cetak kuih tart.
6. Bakar selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
7. Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan selebihnya dalam mangkok dan cairkan.
8. Ambil sedikit coklat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.

Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.


Selamat Mencuba!

0 comments: